Hoe eetbaar is Bitcoin?

Kan bitcoin onze eerste primaire levensbehoefte vervullen?

Life on the Block gaat over leven op basis van blockchain en crypto. Dus om bij het begin te beginnen leek het mij een goed idee om te onderzoeken of Bitcoin mijn primaire levensbehoeftes kan vervullen. In grote lijnen worden water en voedsel, veilig onderdak en kleding gezien als noodzakelijke dingen voor mensen om te overleven. In mijn ogen is water en voedsel daarbij de echte nummer 1, omdat je daar het minst lang zonder kunt. Dus daarom begin ik met de vraag hoe eetbaar is Bitcoin? Lees hieronder verder hoe de zoektocht hiernaar is verlopen en volg Life on the Block om te ontdekken hoe goed Bitcoin in de andere primaire levensbehoeften voorziet. Geen zin om te lezen? Bekijk de video hieronder.

 

Bitcoincarpaccio met truffelmayonaise en pijnboompitjes

Kunnen eten van Bitcoin zou niet heel lastig moeten zijn. Je kunt inmiddels op verschillende manieren betalen met Bitcoin. Dus het is zo simpel als een van deze methoden gebruiken en je kunt eten. Dat zou je denken… maar niets bleek minder waar bij mijn eerste poging om met Bitcoin te eten.

Mijn eerste poging vond plaats in Den Bosch bij een Italiaan genaamd Padrinos. Ik was een weekendje weg met vriendinnen, dus ik hen ervan overtuigd dat we echt naar Padrinos moesten gaan, omdat we daar met Bitcoin konden betalen. Gelukkig zag het menu er erg lekker uit, dus dat was overtuiging genoeg. Ik heb van tevoren wel even laten weten dat ik met Bitcoin wilde betalen. Het was al even geleden dat ze een Bitcoin betaling hadden gehad (een jaar ongeveer), maar het was geen probleem. Padrinos is aangesloten bij Bitkassa. Met Bitkassa kun je direct vanuit een wallet op je telefoon betalen aan het restaurant. Hoe dit precies werkt lees/zie je verder in de blog of bekijk de video. Ik vond het wel teleurstellend om te horen dat er zo weinig met Bitcoin betaald wordt. De crypto adoptie in Den Bosch kan dus nog wel wat aandacht gebruiken.

1 uur voor vertrek had ik Bitcoin gekocht via een platform wat ik nog niet kende, www.knaken.eu, en ik had het doorgestuurd naar mijn Wirex wallet op mijn telefoon. Dan komen we gelijk uit bij het eerste probleem als het gaat om betalen met Bitcoin, de koerswisselingen. Bitcoin zat in een downtrend op het moment dat ik wilde gaan eten met Bitcoin. Ik wilde dus niet te lang van te voren Bitcoin kopen, omdat ik anders minder zou kunnen eten van hetzelfde geld. Als ik bijvoorbeeld voor 150,- aan Bitcoin koop en de koers daalt, is een uur later mijn Bitcoin opeens nog maar 140,- waard.

Na de voorbereidingen hebben we echt heerlijk gegeten bij Padrinos, ik kan niet anders zeggen. Ben net terug uit Italië, maar doe mij maar 100x Padrinos als het om Italiaans eten gaat. Culinair eten op basis van Bitcoin blijkt dus zeker mogelijk. Ik zei al tegen mijn vriendinnen:  “Bitcoin leidt ons naar goede dingen.” Toen we klaar waren met eten volgde het 

tweede probleem. Bitcoin stond nog steeds niet op mijn wallet en inmiddels waren we bijna 3 uur verder na het moment van overmaken… Volgens www.knaken.eu zou de transactie maximaal 2 uur duren. Het kostte mij ook extra Bitcoin om voor deze “snelle” transactie te kiezen. Dus ondertussen was ik al wat Bitcoin lichter, zonder dat ik met Bitcoin kon betalen. To

en heb ik toch maar besloten om met euro’s te betalen. En ja het was echt mijn lucky day, want 6 minuten nadat ik met euro’s betaald had kwam Bitcoin wel binnen op mijn Wallet, helaas 6 minuten te laat. Dus aan iedereen die dit leest, ga een keer naar Padrinos, betaal met Bitcoin en maak mijn mislukte poging goed. Daarbij wordt je goed beloond met lekker eten, dus dat is 2 vliegen in één klap.

Na deze eerste poging wilde ik mij niet gelijk laten ontmoedigen… ik dacht 3x is scheepsrecht, dus ik ga in ieder geval nog twee pogingen wagen.

De enige echte Bitcoin burger… of toch niet?

Op naar poging twee, eten thuis laten bezorgen via Thuisbezorgd.nl. Het wel bekende platform in Nederland wat eten aan huis bezorgt en Bitcoin accepteert. Ik kan er heel kort over zijn. Ik heb twee keer een poging gewaagd en deze is twee keer mislukt. Ik heb wel 2x een erg lekkere burger op, maar het was helaas geen Bitcoin burger.

Betalen met Bitcoin op Thuisbezorgd.nl kan alleen als je eten bestelt via de computer, niet via de Thuisbezorgd app op je telefoon. Nadat ik op de computer mijn bestelling had afgerond en had gekozen voor betalen met Bitcoin werd ik doorgestuurd naar Bitpay. Ik kreeg een QR code die ik kon scannen met de Wirex wallet op mijn telefoon. Echter als ik dit deed kreeg ik een heel vreemd Bitcoin adres (zie plaatje hieronder). De Wirex wallet gaf zelf ook aan dat dit geen Bitcoin adres is. 

Ik heb de klantenservice van Thuisbezorgd hierover benaderd. Ik kreeg of een uitleg over hoe betalen met Bitcoin werkt, of ik probeerde mijn screenshot te mailen, maar mijn mail werd steeds gezien als spam dus kwam niet aan. Uiteindelijk is het gewoon niet gelukt om er uit te komen met Thuisbezorgd. Maar ik geef het nog niet op, dus als het wel gelukt is, zal ik het laten weten.

Update: Aangezien ik er met Thuisbezorgd niet uit kwam, heb ik zelf via de veel gestelde vragen bij Bitpay (het crypto betalingssyteem wat Thuisbezorg gebruikt) geprobeerd een antwoord op het probleem te vinden. Het blijkt heel simpel. Niet alle crypto wallets kun je gebruiken voor betalingen aan Bitpay, zo ook Wirex niet. Na het installeren van een andere wallet heb ik eindelijk een Bitcoin burger kunnen eten. Helaas niet dankzij de klantenservice van Thuisbezorgd zelf.

Doe mij maar een Bitcointje Mayo

Na de twee mislukte pogingen in Den Bosch en met thuisbezorgd eten wilde ik geen risico’s meer lopen. Mijn laatste redding was de Bitcoinstad van Nederland, Arnhem!” En zoals vorige keren alles tegen zat, zat nu alles mee.

Ik was alleen deze dag en om nou alleen in een restaurant te gaan zitten is niet echt mijn ding. Gelukkig was er een snackbar in Arnhem die Bitkassa heeft en Bitcoin accepteert, cafetaria Dolfijn. Voordat ik hier ging eten, had ik ergens anders in Arnhem al een transactie geprobeerd en kwam ik erachter dat Wirex een extra bevestiging via email vraagt als je een transactie doet. Die eerste transactie verliep dus met wat hobbels en bobbels, maar eenmaal bij de snackbar aangekomen was ik al een volleerd Bitcoin betaler. De transactie daar verliep als een zonnetje en ik kon voor het eerst genieten van eten betaald met Bitcoin. En dan nog wel mijn favoriete eten, een lekker patatje met en een frikandel.

Buiten het lekkere eten biedt cafetaria Dolfijn ook nog trading advies. Go long was zeker een goed advies op dat moment (voor degenen die hier geen verstand van hebben: go long betekent dat je inzet op een koersstijging, go short betekent inzetten op een dalende koers). Dit keer was het leuke namelijk dat toen ik van huis wegging de Bitcoin koers omhoog ging. Tegen de tijd dat ik in Arnhem was, was de koers gestegen en was de Bitcoin op mijn wallet meer waard dan toen ik het aankocht. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat mijn patatje met en frikandel gratis waren.

Hoe werkt betalen met Bitkassa?

De verkoper opent zijn account van Bitkassa op de computer/tablet/telefoon. Hierin vult de verkoper het bedrag in euro in, waarbij Bitkassa het omrekent naar Bitcoin op basis van de huidige koers. Vervolgens scan je de QR code op de computer van de verkoper met de wallet op je telefoon en bevestig je de transactie. Ik moest de transactie vervolgens per email bevestigen. Dit is een extra beveiliging van de Wirex wallet. Deze stap zal niet via iedere wallet nodig zijn. Het is een stuk handiger als deze stap er niet tussen zit, maar het is wel veiliger. Dus check dit even voor je betalingen gaat doen met een wallet op je telefoon. Vervolgens komt binnen enkele seconden de betaling binnen bij de verkoper en heb je betaald. Bekijk de video boven aan de blog om te zien hoe het werkt.

Hoe kan het dat de transactie zo snel gaat, terwijl een Bitcoin transactie normaal meer tijd kost? Bitkassa keurt een transactie al goed als bij hen het signaal binnenkomt dat de transactie gedaan is. Bitkassa wacht niet af met goedkeuren tot de Bitcoin daadwerkelijk op de wallet van Bitkassa staat. Dit maakt dat de betalingen in een winkel zo snel kan verlopen. De verkoper kan kiezen of hij de betaling in euro’s ontvangt of in Bitcoin. Half om half is ook mogelijk. Indien de verkoper Euro’s wil, zet Bitkassa de Bitcoin om naar Euro. Wil je meer weten over Bitkassa en mijn verdere belevenissen in Bitcoinstad Arnhem? Lees dan ook de aankomende blog over Bitcoinstad Arnhem.

 

Tips voor eten met Bitcoin:

₿  Zorg dat er Bitcoin op je wallet staat voordat je weggaat (klinkt vrij logisch… maar kan dus toch mis gaan)

₿  Zorg dat je weet of een extra bevestiging nodig is op jouw wallet voor een betaling via bijvoorbeeld email of 2-factor authenticatie.

₿  Betalen met Bitkassa gaat zeer gemakkelijk, kijk op www.arnhembitcoinstad.nl waar je kunt eten met Bitkassa. Als je uitzoomt op de kaart kun je de locaties in heel Nederland en het buitenland zien. Ook kun je winkels en andere locaties zien waar je met Bitcoin kunt betalen via Bitkassa.

₿  Probeer 1x in de zoveel tijd met Bitcoin te betalen. Of het nou voor eten is of iets anders. Op deze manier helpen we allemaal mee aan de adoptie van crypto en blockchain en heeft onze investering straks ook echt een gebruikswaarde. Zet een klein Bitcoin bedrag hiervoor op je wallet en vul dit steeds opnieuw aan als het op is. Zo voorkom je grote verliezen en snoep je niet je hodl Bitcoin op.