carkey

Elke dag een "nieuwe" auto, autorijden on the Block

Iedere dag een “nieuwe” auto uitzoeken, die cryptodroom kan nu al werkelijkheid worden

Loop jij ook weleens tegen het probleem aan dat je steeds een andere auto wilt of nodig hebt? Heb je maar af en toe een auto nodig en vind je het zonde om een auto te kopen voor die korte periode? Of zit je te wachten op de bull run om jouw Lambo te kunnen kopen? Persoonlijk loop ik vooral tegen het eerste probleem aan, ik koop ieder jaar een nieuwe auto, omdat ik steeds iets anders nodig heb. Een poosje geleden ben ik tegen een ICO (initial coin offering) aangelopen, genaamd Trusted Cars Flex. Ik was gelijk heel enthousiast over het concept, omdat het precies dit probleem voor mij oplost. Trusted Cars is een al bestaand bedrijf in Duitsland die innovatieve concepten ontwikkeld in de auto industrie. Hiervoor hebben zij ook al innovatie awards gewonnen in Duitsland.

Wat is Trusted Cars Flex?

Trusted Cars Flex is een platform waarop je tweede hands auto’s kunt huren. Klinkt misschien niet gelijk heel spannend… maar als je er verder over nadenkt zitten er heel wat voordelen aan ten opzichte van de huidige mogelijkheden: gewone auto’s huren, leasen of auto’s delen met/huren van particulieren. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de video hieronder.

Met TrustedCars Flex zoek je op de app een auto uit, je tekent via de app voor akkoord, je haalt de auto op bij de autodealer en je houdt deze auto zo lang je wilt. Raak je toch een beetje uitgekeken op die Lambo? Geen probleem, zoek je gewoon weer een andere uit. Trusted Cars Flex is een verzamelplatform voor tweedehands autodealers. Zij kunnen hun tweedehands auto’s die staan te wachten op een nieuwe eigenaar op het platform te huur zetten. Zo kunnen de autodealers in de tussentijd toch iets aan hun stilstaande kapitaal verdienen en staan de auto’s niet weg te roesten (letterlijk) . Voor een autodealer kost een occasion gemiddeld 15 dollar per dag en staat deze gemiddeld 100 dagen te koop. Reken maar uit wat dit kost en wat het oplevert als een (deel) hiervan in ieder geval verhuurd wordt.

Voordelen voor de autohuurders zijn dat het goedkoper is dan gewone autohuur. Je zit niet vast aan een contract, zoals bij lease. Dus je kunt als je zou willen echt iedere dag een nieuwe auto uitzoeken. Alles zit bij de prijs in (op benzine na), dus geen gedoe met verzekeringen, wegenbelasting en onverwachte schade en onderhoud. En daarbij zit je nergens aan vast. Je kunt de auto zo weer inleveren en een nieuwe uitzoeken.

TrustedCars Flex biedt ook een oplossing voor de zakelijke markt. Bedrijven zitten niet vast aan lease-contracten voor personeel wat er al niet meer werkt. Daarbij is TrustedCars Flex voordeliger dan een huurauto, dus ook voor tijdelijke oplossingen zeer geschikt.

 

Waarom kiest Trusted Cars Flex voor blockchain en crypto?

Zoals we allemaal weten zijn de crypto tokens het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Is Trusted Cars Flex ook een van die paddenstoelen of zit er echt een blockchain/crypto use case achter?

Persoonlijk zeg ik 50/50. De blockchain/smart contract use case zie ik zeker. De crypto use case is er minder denk ik. Ik snap aan de andere kant ook dat als je gebruik gaat maken van blockchain en smart contracts je hier een eigen token aan hangt. Maar in mijn beleving zou een al bestaande crypto ook prima op het platform functioneren. Op het Trusted Cars Flex platform kan namelijk ook in euro’s betaald worden. Ik snap ook deze keuze, omdat het een al bestaand bedrijf is, die ook hun niet crypto klanten wil bedienen. Maar het doet wel af aan de kracht van de eigen token. Een interne swap van euro naar FLEX (de token) zou al meer nut/waarde toevoegen, op deze manier zien klanten ook hun tegoed in Flex en raken zij meer bekend met crypto. Zie in de afbeelding hieronder het gebruik van FLEX op het Trusted Cars Flex platform.

Blockchain en smart contracts zorgen in de eerste plaats voor veiligheid op het Trusted Cars Flex platform. Afspraken worden duidelijk en onwijzigbaar vastgelegd is de smart contract verhuurcontracten en de dealer is verzekerd van betaling via een smart contract. Daarbij komt er een mooie ontwikkeling aan voor de toekomst: scherpere verzekeringstarieven, omdat TrustedCars Flex op grote schaal wil gaan verzekeren via smart contracts. Door de automatisering van dit proces kan de premie omlaag en wordt het huurproces versneld. Daarbij kan er een speciaal systeem in de auto worden geïnstalleerd wat de gebruiker beloont voor netjes gebruik van de auto. Dit geeft minder risico op schade geeft en daarmee ook weer een lagere premie.

 

De toekomst van TrustedCars Flex

Trusted Cars heeft zijn sporen al verdiend in Duitsland rondom het online verkopen van nieuwe en tweedehands auto’s die ook thuisbezorgd kunnen worden. Hierdoor hebben zij een al bestaande samenwerking met het TUV (keuringsbedrijf in Duitsland), een bank (voor financiering), autodealers en verzekeringen/garantiemaatschappijen.

In de eerste helft van 2019 zal TrustedCars Flex op de markt komen in Duitsland. Vanaf de tweede helft van 2019 zal TrustedCars Flex uitgebreid worden naar Europa, hopelijk ook snel naar Nederland! We moeten dus nog even geduld hebben. Vanaf 2020 zal er ook ingezet worden op uitbreiding naar de USA en de rest van de wereld. Ik hou jullie op de hoogte wanneer het zover is voor Nederland.