Bitcoinstad Arnhem: de echte crypto revolutie begint bij jou!

De crypto toekomst is er al: Arnhem

Arnhem staat bekend als de Bitcoinstad van de wereld, maar waarom?

In Arnhem zijn een aantal enthousiaste cryptoliefhebbers een Bitcoin betaalplatform gestart genaamd Bitkassa. Zij hebben in Arnhem een groot aantal winkels, restaurants, kappers en je kunt het zo gek niet bedenken enthousiast gemaakt om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Het resultaat is dat je in Arnhem een hele dag, weekend of week kunt doorbrengen door alleen te betalen met Bitcoin. Denk jij dat dagelijks crypto gebruik nog mijlen ver weg is… dan heb je het mis… het is er al lang! Maar waarom kan ik in mijn stad/dorp dan niet met crypto betalen?

Cryptoadoptie begint bij jezelf

Zoals ik in mijn blog “Hoe eetbaar is Bitcoin?” schrijf, blijkt dat er weinig mensen zijn die al met crypto betalen. In Den Bosch was het al ruim een jaar geleden dat iemand met Bitcoin had betaald. In Arnhem vonden winkeliers ook dat er weinig met crypto werd betaald, 10x per maand gemiddeld. Terwijl dit vergeleken met Den Bosch al mega veel is. Duidelijk mag zijn dat het probleem niet ligt bij de initiatieven die betalen met crypto mogelijk maken. Nee, het probleem ligt bij onszelf! Er zijn weet ik hoe veel crypto-ondernemingen druk bezig om allerlei toepassingen voor crypto te creëren. En wat doet de meerderheid van ons crypto-investeerders ermee?

 

Wij pompen enorme hoeveelheden geld in allerlei projecten in de hoop dat we snel rijk worden. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met investeren. En dit is ook precies de reden waarom ik zelf met crypto ben begonnen. Dus ik veroordeel niemand. Maar het is natuurlijk wel gek dat we ons geld ergens in storten en we vervolgens niet de moeite willen nemen om bij te dragen aan het succes ervan. Ja oké we willen wel op alle social media heel hard roepen wat wij de beste coin/token vinden. Maar het daadwerkelijk gebruiken….? Dat is nog een brug te ver? Die PC is wel erg comfortabel om achter te blijven hangen. Maar vergeet niet dat de echte wereld nog steeds buiten is en dat geld ook voor crypto.

 

Hoog tijd dat we met zijn allen eens achter die PC vandaan komen en in actie gaan komen. Net als die crypto-liefhebbers in Arnhem hebben gedaan. Want waarom kun je op zoveel plekken in Arnhem met Bitcoin betalen? Omdat zij winkeliers enthousiast hebben gemaakt en zij het betaalsysteem ook zelf gebruiken. Maar het kan net zo goed weer ten onder gaan, als wij crypto-investeerders niet bereid zijn dit soort projecten te steunen, niet met geld, maar door het zelf regelmatig te gebruiken! Vergeet niet dat als crypto niet gebruikt gaat worden, het uiteindelijk niets waard is en daarmee je investering dus ook niet. Het lijkt mij daarom logisch dat wij er zelf alles aan gaan doen om crypto een betaalmiddel te maken. Want als wij het al niet doen, wie gaat het dan wel doen? Mensen die nog geen idee van crypto hebben? Misschien vind je het niet leuk om op dit overduidelijke probleem gewezen te worden, maar iemand moet het doen.

 

Hoe werkt Bitkassa?

In de video hieronder kun je zien hoe mijn Bitcoin avontuur in Arnhem is verlopen en hoe Bitkassa werkt. Winkeliers kunnen het betaalsysteem op hun telefoon, tablet of PC gebruiken. Zij hebben een eigen Bitkassa account. Hierop kunnen ze het bedrag invullen in euro. Bitkassa verrekent het naar Bitcoin op basis van de huidige koers. Je hebt zelf een wallet nodig op je telefoon waarmee je Bitcoin betalingen kunt doen. Met je wallet scan je de QR-code en rond je de betaling af. Vervolgens krijgt de winkelier de betaling binnen en heb je betaald. De betaling verloopt snel, ongeveer net zo snel als een betaling met een pinpas. In ieder geval een heel stuk sneller dan een normale Bitcoin transactie. Dit komt doordat Bitkassa de betaling al goedkeurt als zij zien dat deze goed verzonden is. De definitieve goedkeuring van een transactie op het Bitcoinnetwerk duurt wat langer, maar daar wacht Bitkassa dus niet op. De winkelier kan kiezen of hij de betaling in Bitcoin wil ontvangen, in euro’s of 50/50.

Ik heb heel erg genoten van mijn dagje Bitcoinstad Arnhem. Ik vond het echt heel leuk om alles te betalen met Bitcoin. Ik geloof in de toekomst van blockchain en crypto. En om op deze manier als een kleine schakel in de keten iets bij te kunnen dragen is een leuke ervaring. En wat een verademing dat het vlekkeloos werkt! In eerdere blogs op Life on the Block kun je lezen dat niet al het gebruik van crypto en blockchain gelijk vlekkeloos verloopt. Het beperkte gebruik doet geen goed aan de functionaliteit van platforms. Problemen worden niet meer snel opgemerkt of de motivatie verdwijnt om het goed bij te houden. Dus ook hier geldt, alle toepassingen moeten meer gebruikt gaan worden. Als er vraag komt, gaan partijen echt wel hun best doen om te zorgen dat het goed werkt.

 

Soms hoor ik mensen zeggen: Maar ik ga toch niet mijn Bitcoin uitgeven? Ik wil het bewaren, omdat het meer waard wordt. Het is ook zeker een goed idee om je Bitcoin te bewaren. Maar je kunt natuurlijk altijd twee verschillende potjes maken. Een hodl bag Bitcoin die je niet verkoopt tot jij vind dat deze genoeg waard is. En een Bitcoin wallet, waar je altijd een klein Bitcoin bedrag opzet om betalingen mee te doen. Probleem opgelost.

 

Bijdragen aan crypto adoptie, hoe doe ik dat?

Bijdragen aan crypto adoptie is niet zo moeilijk als het lijkt. Volg Life on the Block en bekijk hoe je crypto en blockchain nu al in het dagelijkse leven kunt gebruiken. Ik neem je bij de hand en laat je zien wat je allemaal kunt doen en hoe het werkt.

 

Daarnaast raad ik iedereen aan om in ieder geval een keer naar Arnhem te gaan. Het is heel leuk om te ervaren hoe de toekomst eruit gaat zien als crypto het over gaat nemen. Ik raakte zelf helemaal geïnspireerd om ook mijn steentje bij te dragen aan crypto adoptie. Dat probeer ik door deze blog te schrijven en allerlei manieren uit te proberen om met crypto te betalen en blockchain te gebruiken. Maar ik denk ook zeker na over manieren om crypto adoptie in zijn algemeenheid te stimuleren. Ik hoop dat Arnhem anderen hier ook toe zal inspireren. We zullen het met elkaar moeten doen!

 

Leuke Bitcoin tips in Arnhem

₿ Haal een lekker patatje of kapsalonnetje bij cafetaria Dolfijn, zij geven namelijk ook trading advies.

Verkoop jouw eigen spullen voor Bitcoin bij “de Tafel”, lees hierover mijn blog Verkopen voor Bitcoin

₿ Ga je met de auto, parkeer in de Bitcoin garage en vul je tank aan met Bitcoin brandstof.

₿ Ga een keer naar een meetup van Arnhem Bitcoinstad Arnhem Meetup

Bekijk alle tips in de video hierboven.

 

Checklist voor een dagje Arnhem

Smartphone

Bitcoin wallet voor op je smartphone, tips voor een goede wallet Bitkassa wallet

₿ Bitcoin kopen en storten op je wallet Bitcoin kopen

₿ Bekijken waar je jouw Bitcoin wilt besteden in Arnhem of de rest van Europa via Bitkassa (als je uitzoomt op de kaart kun je heel Europa bekijken) Bitcoin winkels

 

Lees ook mijn blog Hoe eetbaar is Bitcoin? om meer te lezen over mijn avonturen bij cafetaria Dolfijn en betalen met Bitcoin in Arnhem.