Being a whale FOR A DAY: 5 trading don'ts

Traden

Traden is het verhandelen van cryptocurrency’s op een beurs (exchange) met als doel geld en/of meer crypto te verdienen. Aangezien ik alles onderzoek wat met een blockchainlifestyle te maken heeft, kan traden hierin niet ontbreken. Het is één van de bekendere methoden om geld te verdienen in de crypto/blockchain wereld, naast hodlen (crypto kopen en bewaren) en airdrops (gratis crypto ontvangen). Alhoewel we het ook weer niet te rooskleurig moeten bekijken, omdat algemeen bekend is dat maar een klein percentage van de traders uiteindelijk winst maakt.

Ik ben zelf meer een hodler. Maar aangezien ik crypto heb aangekocht, waar ik later het vertrouwen in verloren ben, trade ik inmiddels ook crypto, om van de ene crypto naar de andere over te stappen. En van daaruit ben ik ook gaan proberen mijn verlies terug te verdienen. Tijdens mijn zelf aangeleerde trading strategieën heb ik inmiddels ook al heel wat fouten gemaakt. Ik ben te onervaren om te vertellen hoe je wel moet traden, maar ik kan je zeker wel tips geven over wat je vooral niet moet doen. Hieronder ga ik 5 tips geven over wat niet te doen als het om traden gaat. Bij mijn laatste tip ga ik je vertellen hoe het was om één dag een whale (groot crypto bezitter) te zijn en waarom dit maar 1 dag heeft geduurd. Bekijk ook vooral even de bijbehorende video onderaan. Niet te hard lachen graag…

 

1. No FOMO

In mijn trading carrière heb ik al heel wat FOMO buys and sells (aankopen en verkopen) gedaan. Ik heb duidelijk last van het FOMO-syndroom. FOMO staat voor Fear Of Missing Out, de angst om iets mis te lopen. Crypto staat bekend om de hoge pieken en de diepe dalen die heel snel kunnen ontstaan. Dit zorgt er bij mij voor dat ik de gekste dingen ga doen, terwijl ik eigenlijk een heel goed plan van tevoren had bedacht. Bekende FOMO opwekkers zijn:

₿ Nieuwsberichten en FUD: Soms komen er nieuwsberichten voorbij waarbij ik meteen denk: “Ik moet nu instappen (of uitstappen), anders loop ik het mis.” Soms klopt dit, maar soms ook niet. Controleer altijd via officiële kanalen of het nieuws klopt. In crypto wordt veel FUD verspreid. FUD zijn nieuwsfeiten die niet kloppen met als doel mensen een bepaalde richting op te krijgen, in het voordeel van de FUD verspreider. Probeer eerst dus even adem te halen en te controleren of het nieuws ook ergens op gebaseerd is.

Het is verstandig om als je in een bepaalde crypto investeert deze te volgen via officiële kanalen, zodat je continue op de hoogte bent van wat er speelt. Dan raak je minder snel van de wijs als er onzin berichten voorbij komen. Ik volg zelf ook altijd de Telegram van een crypto, omdat je hierin heel goed een gevoel (het sentiment) krijgt wanneer mensen positief beginnen te worden en wanneer mensen negatief raken. Vaak is dit een goede indicatie dat er een stijging of daling gaat komen. Maar wees hierbij wel bedacht op FUDDERS die een sentiment proberen te creëren. Als het nieuws blijkt te kloppen volgens de officiële kanalen, bedenk dan voor jezelf of het nieuws voor een stijging kan zorgen en of het nieuws realistisch is. Wees dus ook op kloppende nieuwsfeiten kritisch.

Helaas heb ik pas toch nog een slechte aankoop gedaan op basis van het nieuws. Ik zag dat een koers uit de dalende trend brak en stabiel werd. Toen las ik het nieuws in Telegram, via een officieel Twitter bericht, dat er een nieuwe exchange kwam, dus ik dacht: Instappen!! Gelijk gedaan, om mij 2 minuten later te beseffen dat ik dit al wist en dat dit geen bijzondere exchange is die voor een prijsstijging kan zorgen… oeps. En later ging de dalende trend weer verder.

₿ Als je met meer zekerheid weet dat er iets positiefs gaat gebeuren, spring er dan ook niet gelijk in. Bekijk eerst waar de koers zich bevindt.  Als ik een grote groene candle (stijgende koers) zie ontstaan en ik weet waarom, dan kriebelt het om in te stappen. Maar als die groene candle al even onderweg is, is het niet slim om nog in te stappen. Waarom niet lees je verderop bij punt 4.

₿ FUD komt niet alleen vanuit nieuwsberichten, maar ook vanuit mensen. Niet persé altijd met slechte intenties. Maar neem niet klakkel00s aan wat iemand adviseert, ga zelf op onderzoek uit. Zo heb ik een keer een signal (trading advies) opgevolgd van een gerenommeerd trader,  zonder mijn eigen onderzoek te doen. Resultaat: in plaats van x 10, gedeeld door 3. Ik had ook wel iets eerder al kunnen verkopen, maar ik dacht heel de tijd, misschien komt het nog en dan loop ik het net mis.

Tot nu toe hebben al mijn FOMO buys and sells alleen maar geleid tot heel veel pijn in mijn buik, slecht slapen en een chagrijnig humeur. Helaas heb ik het FOMO-syndroom nog niet onder controle… ik hoop dat mijn trading cursus die ik heb gevolg mij hierbij gaat helpen. Hou mijn blog in de gaten om te ontdekken hoe de cursus was of de cursus mij genezing heeft geboden.

 

2. Stop loss can be your loss

Een stopp loss is een verkoop die je op een exchange kunt zetten om je verlies te beperken. Als de koers onder een bepaald punt komt, wordt er automatisch verkocht en heb je erger verlies voorkomen. Dit klinkt als een super veilige optie waar eigenlijk alleen maar voordelen aan zitten. Maar niets is minder waar. Ik heb een keer een stop loss gezet, omdat ik mijn nieuw ingezette geld niet wilde verliezen. De koers is daarna eerst gestegen en daarna weer terug gekomen tot boven de stop loss.

Mijn stop loss stond op 0.00015 en de koers stond op zijn laagste punt op 0.000175. Van daaruit is toen mijn stop loss afgegaan, waarna de koers weer terugging naar 0.00018. Daarna heb ik helaas geen nieuwe buy order gezet en heb ik het verder misgelopen. Pas op het moment dat ik dit deed ging de koers nog verder omhoog. De koers is dus alleen maar naar mijn stop loss gedaald door mijn stop loss zelf. Had ik dat geweten, dan had ik misschien geen stop loss gezet. Maar aan de andere kant, wilde ik die inzet echt veilig stellen. Jammer ook dat ik daarna niet zo slim ben geweest om net iets hoger terug te kopen of op tijd een terugkoop order te zetten. Want daarna ging de koers weer omhoog.

Wees je er in ieder geval van bewust dat jouw stop loss de laagste koers kan zijn en je daardoor niet meer op hetzelfde niveau kan terugkopen. Dus als je er gebruik van wilt maken, wees dan ook bereid om een goede positie te kunnen verliezen.

 

3. Buy the news, sell the news

Een ander bekend trading fenomeen in crypto is “buy the news, sell the news”. Dit betekent dat je koopt als er nieuws uitkomt, dan gaat de koers omhoog, omdat mensen de koersstijging door goed nieuws niet willen missen. Vervolgens als het nieuws geweest is zakt de koers weer in elkaar.

Op zich een vrij duidelijk principe. Toch ligt het risico op de loer dat je tijdens het traden het principe niet volgt. Bijvoorbeeld omdat je FOMO krijgt dat het nieuws zo goed is dat de koers wel zal doorstijgen en je hoog nog wat bijkoopt. Of je stapt hoog in de koersstijging in, omdat je het niet wilt missen. Waarna de koers vrij snel daalt en je verlies hebt. Of je verkoopt niet, omdat je denkt dat de koers nog verder door gaat stijgen. En uiteindelijk ben je bijna of helemaal weer terug bij af.

Ik heb al deze fouten gemaakt toen Verge april 2018 met nieuws uit zou komen over een grote samenwerking. Ik ben laag ingestapt en hoog ingestapt en ben na het nieuws nog ingestapt en heb uiteindelijk niets verkocht. Alles is toen ingezakt en niet meer omhoog gekomen.

 

4. Kopen in een run? Nee! run away!

Een andere trading fout die veel gemaakt wordt, is om in een opgaande koers te kopen. Het probleem hiervan is, dat je niet weet wanneer de opgaande koers eindigt, dus je kunt op het hoogte punt kopen, waarna de koers weer inzakt en dan heb je verlies. Het beste is uiteraard om de stijging voor te zijn en op het laagste punt te kopen. Ben je daar te laat mee, kun je het risico aan het begin van de stijging nog wel nemen, maar anders kun je beter wachten tot de stijging klaar is en instappen in de volgende stijging. Koersen hebben altijd ergens een correctie en gaan nooit 1 keer door naar de maan. Ook ik heb recentelijk deze fout nog gemaakt, zie hieronder. Ik ben goed begonnen door laag in te stappen en na een stijging van 26% te verkopen. Daarna las ik het nieuws en heb ik tot 2x toe terug gekocht, omdat ik dacht dat deze nog wel verder zou gaan, wat bij de 2e keer niet zo was. En dat leverde mij een minder hoge winst op dan ik had kunnen hebben. Die vervelende FOMO weer.

 

5. Arbitrage: 1 dag leven als een whale

Mijn leukste trading ervaring tot nu toe is Arbitrage geweest. Eigenlijk heb ik toen iets heel doms gedaan, maar goed bovenstaande acties waren ook niet heel slim. Maar arbitrage heeft me alsnog wel winst opgeleverd en ik heb me heel even miljonair gevoeld. Dit is geen advies om aan arbitrage te gaan doen, als je verder leest snap je wel waarom en zie je dat mijn winst in dit geval puur geluk was. Bekijk ook vooral de video hieronder even, maar niet te hard lachen graag.

In juni kwam Morpheus bij mij onder de aandacht. Ik zag dat de prijs opeens heel laag was op HitBTC en toen heb ik voor 0,015 Bitcoin = ongeveer 100 euro aan MORPH ingekocht. De prijs ging vervolgens lekker omhoog, dus ik had hem even laten staan. 2 dagen later zag ik op Coingecko opeens dat de prijs van MORPH op Livecoin bizar veel lager was dan op HitBTC. Toen bedacht ik mij, als ik op Livecoin koop en ik verkoop op HitBTC, dan heb ik mega winst. Dit heet arbitrage. Ik had wel al ontdekt dat ik op Livecoin op dat moment wel kon kopen, maar niet kon versturen. Maar ik dacht als ik MORPH eenmaal heb kan ik het altijd later doorsturen naar HitBTC als de verzend optie het weer doet. Ik heb geprobeerd op Twitter te kijken of er iets van nieuws over was, maar het inloggen lukte niet. Dus ik dacht voordat iedereen dit ontdekt moet ik er snel bij zijn. Ik ben vervolgens als een gek gaan inkopen op Livecoin, uiteindelijk 700,- ingestoken samen met mijn familie. Ik had 17.000.000 muntjes gekocht. De omruilwaarde hiervan op HitBTC zou 1,7 miljoen zijn. Ik was mij er wel heel bewust van dat het ook fout kon aflopen, maar wilde deze kans ook niet laten schieten. Had gelukkig mijn familie ook duidelijk gemaakt dat ze ook al hun geld konden verliezen.

Toen ik alles geregeld had was ik in shock, ik dacht het kan toch niet dat ik al zo snel miljonair ben door crypto? Ik vond het bijna een beetje saai, zo makkelijk als het gegaan was. Ik ben altijd gewend om hard te werken voor mijn geld.  Dus toen zat ik er nog even over na te denken en  dacht ik, laat ik toch nog eens gaan kijken of er nieuws is. Vervolgens kwam ik op de Telegram van Morpheus en stond daar in rode letters dat je niet moest traden met MORPH. Toen dacht ik, oké dit is niet goed. Dus ik als een gek alles gelijk weer verkocht. En ik was niet de enige… dus uiteindelijk met 450 euro verlies verkocht op Livecoin. Ik had naast mijn mega MORPH-bag op Livecoin ook nog een wat meer normale bag MORPH op HitBTC tegen de “normale” prijs. Deze was nog steeds flink in prijs gestegen, de waarde was inmiddels 750 euro. Deze ook gelijk verkocht. Uiteindelijk hield ik een winst van 200 euro over. Later ontdekte ik dat Morpheus gehackt was en de exchanges daarom de wallets hadden geblokkeerd, alleen HitBTC deed hier niet aan mee en liet alles gewoon doorgaan. Daardoor was er zo’n groot prijsverschil ontstaan tussen de twee exchanges. Bij Livecoin was er ook iets niet helemaal goed gegaan, omdat je nog wel kon aankopen en verkopen. Later werd dit ook geblokkeerd. Gelukkig was ik er toen al uit.

Het laat maar weer zien dat je altijd goed moet onderzoeken wat er aan de hand is voordat je ergens instapt. Gelukkig is het voor mij goed afgelopen, maar dat geldt niet voor iedereen. Het was wel leuk om even dat gevoel ervaren te hebben dat je miljonair geworden bent door crypto. Maar het voelde ook niet heel realistisch, dus ik was niet erg teleurgesteld toen het een hack bleek te zijn.

 

Na het openbaren van al mijn trading acties voel ik me wel een beetje een trading loser. Maar ik doe het voor het goede doel. Ik hoop dat jij wat leert van mijn minder slimme acties. Het wordt wel tijd om mijn nu slechte reputatie wat op te gaan poetsen. De nummer 1 trading don’t voor mij en voor de meeste mensen is en blijft FOMO. In alle andere fouten die je maakt speelt FOMO vaak wel een rol. Het onder controle krijgen van FOMO is denk ik de enige manier om een succesvolle trader te worden. Ik ben dat overduidelijk niet, dus heb ik besloten om mijn onderzoek naar traden te vervolgen door een trading cursus te gaan doen. Ik ben benieuwd of ik mijn FOMO daarmee onder controle ga krijgen en mijn successen toenemen. Benieuwd naar de resultaten hiervan? Volg mijn Instagram (vanaf november 2018), hierop post ik wekelijks mijn trading resultaten van na de cursus via onderstaand trading bord. Mis ook de aankomende blog over deze cursus niet om te ontdekken of ik genezen ben van mijn FOMO.