Trading cursus

Succesvol leren traden, kan dat echt?

Een vraag die velen in crypto zich vast al eens gesteld zullen hebben, kun je leren traden? Zoals je in mijn blog “Being a Whale for a day” kunt lezen heb ik best wat problemen ondervonden tijdens het traden. Ik heb lang getwijfeld om een trading cursus te gaan doen, maar werd uiteindelijk zo moe van mijzelf dat ik besloten heb de gok te wagen. Jij zal jezelf misschien dezelfde vragen stellen als ik had: Zou het echt helpen? Er is maar een klein percentage traders succesvol, waarom zou ik er daar één van zijn? Technische Analyse werkt toch niet bij crypto? Is een cursus de investering waard?

De enige manier om antwoord op deze vragen te krijgen is om het dan toch maar gewoon te gaan doen. Niet geschoten is altijd mis. Het is ook niet logisch om je geld maar ergens in te steken zonder een goed plan te hebben of goed te snappen wat je het aan doen bent. Voor mij was doorslaggevend dat ik al genoeg geld zo in crypto heb gestoken, dus waarom niet een deel van mijn investeringspotje in een cursus steken? Daarom heb ik besloten er voor te gaan. benieuwd naar welke cursus en de resultaten? Lees dan vooral verder.

 

Kiezen van een trading cursus

Ik heb besloten om de Advanced cursus van BitcoinBootcamp te gaan doen. Ik kom zo nu en dan bij Cryptotrader.nl, waar BitcoinBootcamp wordt gehouden. Ik heb daar al veel geleerd over de wereld van crypto alleen maar door af en toe even te gaan buurten, waardoor ik er vertrouwen in had dat BitcoinBootcamp inhoudelijk vast genoeg te bieden zou hebben. Persoonlijk ben ik iets meer van de scholing in het echt versus een online scholing of zelfstudie uit boeken. Er zijn natuurlijk heel veel boeken over traden, maar ik had vrij weinig zin om hier een heel onderzoek naar te doen. En daarbij is het ook fijn om live te zien hoe je het moet doen en iemand die over je schouder meekijkt of je enigszins de goede richting opgaat.

BitcoinBootcamp bestaat uit vier cursussen:

Introduction: tijdens deze cursus krijg je een introductie in de wereld van crypto. Deze cursus is gratis.

Basics: tijdens deze cursus leer je de basisvaardigheden, zoals wallets aanmaken, aan/verkopen van crypto, gebruiken van een Ledger, enz.

Advanced: In deze cursus leer je de basis waarmee je kunt beginnen met traden (deze heb ik gevolgd).

Expert: In deze cursus ga je dieper in op traden, zodat je meer op een professioneel trading niveau komt.

Wil je meer weten over de verschillende cursusen?

Lees hier meer over BitcoinBootcamp

 

 Mijn Trading leerdoelen

Ik had een aantal doelen voor mijzelf, waarvan ik hoopte dat deze aan bod zouden komen. Ik wilde in ieder geval wat meer kennis opdoen over technische analyse (TA), met name om goede instap en uitstap momenten te kiezen. Ik wilde een strategie aanleren die ik naast mijn werk kan gebruiken en dus niet te veel tijd vraagt. Ik wilde weten hoe ik moet bepalen op welke coins/tokens ik een trade moet zetten. En tot slot het allerbelangrijkste, ik wil van mijn FOMO (Fear Of Missing Out) af. Ik heb vooraf vaak best een goed plan, maar neem ergens halverwege een andere afslag, omdat ik denk wat als…. En dan gaat het fout. Ondanks dat ik weet dat ik FOMO heb, doe ik het iedere keer weer. Ik kan dus wel wat therapie gebruiken om van deze angsten af te komen. Misschien kan BitcoinBootcamp het eruit drillen? Bekijk hieronder een impressie van BitcoinBootcamp. 

 

BitcoinBootcamp 

De dag was aangebroken. Ik had er zin in en was erg benieuwd of het mijn verwachtingen ging waarmaken. Tijdens BitcoinBootcamp werd er veel aandacht besteed aan mijn persoonlijke leerdoelen. De dingen die aan bod kwamen sloten precies aan op wat ik wilde leren. BitcoinBootcamp gaat niet alleen over technische analyse, het is eigenlijk maar een onderdeel ervan. Het mooiste vind ik denk ik dat mij een hele simpele, goed te begrijpen strategie is aangeleerd om naast mijn werk te traden. De cursus voldeed aan de verwachtingen die ik ervan had.

Ik verliet de cursus vol zelfvertrouwen… Maar dacht tegelijkertijd, zou het echt kunnen dat je na een cursus opeens goed kan traden? Dat is bijna te mooi om waar te zijn. Tijd om te gaan oefenen! Volgens de trainer is het belangrijk veel te oefenen met een klein bedrag. Mijn voornemen was om dit nu ook eens netjes te gaan doen en er niet weer gelijk honderden euro’s tegen aan te gooien.

 

Mijn eigen strategie

Naast de cursus van BitcoinBootcamp had ik zelf ook nog een plannetje. Ik heb ooit met iemand besproken dat ik me echt dood irriteerde aan mijn FOMO. Diegene vertelde mij toen dat ik voor mijzelf iets op de muur moest hangen om mij steeds te herinneren aan mijn FOMO-probleem.

Na de cursus was ik zo enthousiast dat ik dacht ik ga ook gelijk iets zoeken voor aan mijn muur. Shoppen is altijd leuk, ik blijf toch een vrouw, uiteindelijk ben ik thuis gekomen met een tradingbord, uiteraard betaald met Bitcoin. Bekijk in de video hieronder hoe ik mijn tradingbord met Bitcoin koop. 

Op dit tradingbord houd ik mijn trades bij en schrijf ik dingen op die mij herinneren aan wat ik fout doe en hoe ik dat anders moet doen. Dit tradingbord bleek naast de cursus voor mij onmisbaar om succesvolle trades te maken. En het gaf goed inzicht in waar het fout ging (ow verklap ik gelijk dat het niet altijd goed is gegaan).

  

De resultaten na een maand

Na de cursus heb ik gelijk mijn eerste trades uitgezet en geloof het of niet, ik had gelijk winst! Weer dacht ik, het kan toch niet alleen maar goed gaan. En zo snel als ik dat gedacht had, ging het mis. Mijn oude bekende FOMO was weer terug. Na 2 goede trades, 3 FOMO trades gemaakt. Gelukkig was het eindresultaat nog steeds wel winst. Want ik had ook FOMO om mijn winst te verliezen, dus FOMO-de ik ook weer uit mijn FOMO-trades.

Het leuke van mijn tradingbord is dat ik winst trades een groene knijper geef en verlies trades een roze. Doordat ik dit deed werd heel snel inzichtelijk dat al mijn geplande trades resulteerden in een groene winst knijper en al mijn ongeplande FOMO trades resulteerden in een roze verlies knijper. Dit maakte wel heel duidelijk dat een plan hebben en je daar aan houden de beste strategie is en FOMO alleen maar tot verlies leidt.

Ik heb met mijzelf de afspraak dat ik alleen trades mag zetten op de computer waar mijn tradingbord hangt, zodat ik alle regels bij de hand heb en ik niet in de verleiding kom om gekke dingen te gaan doen. Misschien als ik wat langer FOMO vrij ben dat ik ook op locatie kan gaan traden. Maar daar is mijn therapie nog niet ver genoeg voor gevorderd. Voorlopig trade ik alleen met kleine bedragen tot ik echt veel geoefend heb en deze strategie een tweede natuur is geworden. Dat maakt het ook dat een bearmarket opeens een gunst is, want nu heb ik nog even lekker de tijd om rustig te oefenen en mijn portfolio op orde te brengen. Wil je de trades zien die ik gemaakt heb? Volg Life on the Block op Instagram en bekijk de berichten met het tradingbord als foto. Bekijk hieronder mijn totale winst van de afgelopen maand tegenover wanneer ik gehodld zou hebben: 

BitcoinBootcamp een aanrader of niet?

Ik moet eerlijk zeggen dat traden op deze manier bijna een beetje saai is, soms doe je dagen/weken helemaal niks. Dus daarmee voldoet het zeker aan mijn wens om het naast mijn werk te kunnen doen. Het is nog te vroeg om te concluderen of ik een goede trader ben geworden. Maar wat ik wilde leren heb ik geleerd en het lukt ook om het in de praktijk toe te passen. Daarbij is het resultaat winst, dus wat wil ik nog meer? Helemaal niks!

Ik merk ook dat ik mijzelf steeds een beetje verder ga bijschaven. Zo zette ik op een gegeven moment hele veilige trades van 10%, terwijl de stijging wel 30-40% was. En mijn belangrijkste leerdoel, ik heb geen last meer van FOMO! Ik ben nu emotieloos (ik hoop alleen wat traden aangaat). Maar ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zo snel FOMO-vrij kon worden.

Ik ben blij dat ik de gok gewaagd heb en de training van BitcoinBootcamp heb gevolgd. Het zou nu zomaar kunnen dat ik toch één van die succesvolle traders ben. Wat mij betreft is BitcoinBootcamp een echte aanrader, ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is super leuk als je geplande trades goed uitpakken: “Yes ik heb het goed gezien!” En nog leuker om aan het eind van de maand te ontdekken hoeveel je er op vooruit bent gegaan. Wat betreft de kosteninvestering zal ik die er vast uit gaan halen, maar nu in de bearmarket blijft het even bij winst in hoeveelheid coins en satoshi’s.

Uiteraard zijn dit mijn resultaten en bieden die geen garantie voor anderen of voor de toekomst. Maar blijkbaar is het wel mogelijk dat een trading cursus je een stuk verder kan helpen. Ik had van te voren echt niet durven dromen dat het mijn trading problemen zou oplossen, maar dat is wel gebeurd. Het antwoord op de vraag of je kunt leren traden is dus: Ja. Voorlopig ga ik op deze manier verder. Ik zal over een half jaar nog een keer een update geven.

 

Wil jij meer weten? Klik hier voor meer informatie over BitcoinBootcamp