Crypto debitcard: Wirex

Geen zin om de blog te lezen? Bekijk de video hieronder om te zien hoe mijn dagje winkelen met Wirex is verlopen en om te ontdekken hoe het werkt.

Wat is Wirex?

Wirex is een crypto debitcard. Op een debitcard stort je financiële middelen, welke je vervolgens kunt uitgeven. Op de Wirex app kun je  euro’s, engelse ponden en dollars storten. Daarnaast kun je ook crypto storten, verzenden, aankopen en verkopen. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple en Waves zijn de cryptocurrency die op dit moment via Wirex te gebruiken zijn. Wirex heeft een VISA debitcard. Visa wordt wereldwijd op veel plekken geaccepteerd. Hierdoor is Wirex een debitcard die in de praktijk goed bruikbaar is.

Hoe werkt het?

Wirex werkt vrij simpel. Wirex heeft een mobiele app en een website waarop je jouw geld en crypto kunt beheren. Je kunt crypto verzenden naar jouw Wirex crypto wallets. Via een bankoverschrijving of debit/creditcard kun je regulier geld op jouw account storten. Via de app of website kun je een debitcard bestellen, hierbij kies je de gewenste valuta. De mobiele app is eigenlijk onmisbaar als je de debitcard wilt gebruiken. Als je alleen crypto op jouw account hebt staan kun je geen betaling maken met de debitcard. Voordat je een betaling gaat doen moet je de crypto omzetten naar euro via de interne exchange. Dit gaat heel snel en kun je doen vlak voor je gaat betalen, zodat je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt om te betalen hoeft om te zetten naar euro. Bekijk de video hieronder om te zien hoe het werkt. Je kunt via de app en website ook crypto verzenden naar en ontvangen van andere crypto wallet adressen.

Verificatie

Voordat je het Wirex account volledig kunt gebruiken moet je een verificatie proces doorlopen. Financiële bedrijven moeten vanwege de wetgeving aan KYC (know your customer) reglementen voldoen. Het verificatieproces verloopt eenvoudig. Je maakt in de app een foto van een geldig identiteitsbewijs en een selfie. Daarnaast moet je een bewijs aanleveren van wat je adres is.

Kosten

Op dit moment zijn de enige kosten €1,20 per maand voor gebruik van de debitcard. Daarnaast betaal je €2,25 voor opname van geld uit een geldautomaat. Klik hieronder voor een actueel overzicht van de kosten.

Wirex kosten

Voordelen

De app en debitcard werken goed. Ik had geen uitleg nodig om te begrijpen hoe ik KYC moest doen, een debitcard moest aanvragen, funds moest storten en de exchange gebruiken om Bitcoin om te zetten naar Euro. Het enige wat mij niet gelijk duidelijk was, was dat als je met de debitcard wilt betalen je eerst crypto moet omzetten naar euro als je geen euro in je account hebt. De eerste keer dat ik de debitcard gebruikte dacht ik daarom dat deze het niet deed.

Mijn ervaring met de klantenservice van Wirex is goed. Ze reageerden binnen een uur en boden de hulp die ik nodig had. Daarnaast kun je via de blog antwoorden op je vragen vinden.

Het leuke van Wirex vind ik dat zij steeds nieuwe functies en cryptovaluta toevoegen. Hierdoor breiden de opties zich steeds verder uit. Ook is het fijn te weten dat er een actief bedrijf achter zit.

Voor betalingen in winkels met de debitcard krijg je een bonus in Bitcoin, op dit moment is de bonus 0,5%.

Nadelen

Wat ik jammer vind is dat je zelf crypto om moet zetten naar euro voordat je kunt betalen met de debitcard. Hierdoor heb ik niet het gevoel dat ik met crypto betaal. Heel krom gezien zet ik eerst euro op mijn Wirex account, dat zet ik om naar bijvoorbeeld Bitcoin en als ik wil betalen zet ik het weer om naar euro. Het zou mooi zijn als het omzetten van Bitcoin naar euro automatisch zou gaan en je bijvoorbeeld alleen hoeft in te stellen welke crypto wordt omgezet naar euro. Als je alleen maar cryptovaluta hebt en geen regulier geld, is dit denk ik minder storend. Dus voor de die hard cryptobeliever die al helemaal over is op alleen crypto, is Wirex een prima oplossing. Maar voor mensen die vooral nog regulier geld hebben is het extra moeite om uiteindelijk alsnog met euro te betalen.

Omdat Wirex alleen een debitcard heeft kun je niet alle betalingen doen. Zo heb je er bijvoorbeeld niets aan bij een huurauto of sommige online betalingen, waar alleen creditcards worden geaccepteerd. Een ander nadeel is dat je geen euro’s kunt terugstorten naar je bankrekening. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem, maar ik kan mij voorstellen voor sommige mensen wel. Ook duurde het even voor ik de debitcard ontving. Wirex geeft aan dat het 4 werkdagen duurt binnen de Europese Unie. Bij mij duurde het enkele weken voor de debitcard binnen was.

Conclusie

Wirex is een gebruiksvriendelijke debitcard. Voor mij persoonlijk is de Wirex debitcard niet geschikt voor betalen met crypto. Het omzetten van euro naar crypto en weer terug om te kunnen betalen is alleen maar een extra handeling zonder nut. Waarom zou ik die tussenstap maken? Dan kan ik net zo goed euro op mijn Wirex account zetten en direct met euro betalen. Maar voor mensen die daar geen probleem mee hebben is Wirex een hele goede optie. De kosten zijn te overzien en het werkt goed.

Wil jij meer weten over Wirex en een Wirex debitcard bestellen? Gebruik mijn persoonlijke doorverwijslink Wirex Debitcard