Minor Blockchain, het fundament voor de blockchain wereld

Opleiding is een belangrijk onderdeel van het leven, dus ook van een Life on the Block. Per toeval kwam ik erachter dat er inmiddels ook aandacht voor blockchain en cryptocurrency is in het Nederlandse onderwijsstelsel. Ik kwam twee studenten tegen bij de meetup van Bitkassa die de Minor Blockchain volgen aan De Haagse Hogeschool. Zij waren daar voor hun praktijkopdracht. Via hen kwam ik 30 november terecht bij de seminar waarin alle Minor Blockchain projecten werden gepresenteerd. Ik was blij dat zij mij uitgenodigd hadden, want dit was met recht mijn meest favoriete blockchain ervaringen van 2018. Het gevoel wat ik vanuit de Minor Blockchain overhield is moeilijk te omschrijven, maar ik ga mijn best doen er een zo goed mogelijk beeld van te geven. Eigenlijk moet je het zelf ervaren.

Blockchain Minor

Op De Haagse Hogeschool is in 2018 voor het eerst de officiële Minor Blockchain aangeboden aan de studenten van De Haagse Hogeschool. Op dit moment de enige multidisciplinaire Minor Blockchain in Nederland. Dit houdt in dat de studenten die deelnemen allemaal een andere opleiding volgen, zoals bijvoorbeeld international business, ICT of rechten. In Heerlen is ook een Minor Blockchain, deze is echter alleen voor ICT studenten. De minor Blockchain valt binnen het New Finance lectoraat wat onderdeel is van het onderzoeksplatform The Next Economy van De Haagse Hogeschool. Den Haag biedt een goede uitvalsbasis als stad waar de regering gevestigd is en als stad die internationaal bekend staat vanwege de internationale rechtscollege’s en ambassades die hier gevestigd zijn. Doel van de minor is om studenten de theorie achter blockchain bij te brengen en deze tegelijkertijd in de praktijk te integreren. Dit doen zij door bestaande bedrijven te helpen met blockchain vraagstukken.

Seminar: Blockchain & The Future of Finance

De praktijkopdrachten van de Minor Blockchain werden gepresenteerd tijdens het seminar. Het seminar begon met een inspirerende presentatie van Jordi Jansen over blockchain. Het enthousiasme spatte er aan alle kanten vanaf. Zo ook van de studenten die daarna hun projecten gingen presenteren samen met de opdrachtgevers geleid door Martijn Bolt. Sommige studenten sprongen bijna uit hun vel van enthousiasme over alles wat ze geleerd hebben en hoe zij hier in de toekomst mee verder kunnen.

Het was mooi om te zien hoe blockchain via het opleiden van jonge mensen een plek krijgt in de samenleving. En wie kunnen er beter nieuwe technologieën de wereld in brengen dan jonge mensen die hun hele leven nog moeten opbouwen. Zij kunnen blockchain meenemen in de basis van alles wat zij doen. Uiteraard wel alleen in goed onderbouwde toepassingen, zoals zij tijdens de minor hebben geleerd. Op deze manier gaat blockchain zich vanzelf als een olievlek verspreiden.

Tot slot waren er presentaties en een afsluitende discussie tussen Thomas Bollen, journalist van Follow the Money, Marleen Janssen, lector Sustainable Finance bij Avans en Lammert van Raan, Tweede Kamerlid van Partij voor de Dieren. De zaal nam hier ook deel aan door vragen te stellen en meningen te delen. De discussie bracht verdieping en het was goed om verschillende meningen tegen over elkaar te zetten, zodat je van daaruit je eigen mening kunt vormen.

De verschillende onderdelen van de seminar gaven een breed beeld over waar de Minor Blockchain over gaat: theorie, praktijk, verdieping, zelf denken, visie op de toekomst en integratie. Ik werd er in ieder geval heel enthousiast van. Vanuit de Seminar voel je dat educatie de verbindende factor is om alle losse initiatieven in de blockchain wereld bij elkaar te brengen naar het gezamenlijke doel toe: integratie van blockchain en cryptocurrency in de wereld. Educatie biedt de sterke basis van waaruit gebouwd kan worden.

Seminar mastering Blockchain.

Blockchain Education Center

Vanuit de Minor Blockchain is BCEC opgezet wat staat voor Blockchain Education Center. BCEC is een open source platform, wat inhoudt dat iedereen die een bijdrage wil leveren deel kan nemen. BCEC bouwt verder op wat voortkomt uit de Minor Blockchain. Zo krijgen de projecten die in de minor in samenwerking met opdrachtgevers zijn uitgevoerd opvolging en ontstaan er ideeën voor nieuwe projecten. Ook hier is het doel om kennis, onderzoek en praktijk met elkaar te verenigen en verdere verdieping te zoeken. BCEC brengt mensen bij elkaar die een project tot een succes kunnen maken, zodat de projecten niet alleen bij ideeën blijven, maar ook handen en voeten krijgen. BCEC bouwt aan een ecosysteem wat inmiddels bestaat uit contacten met bedrijven, blockchain- en cryptocurrency projecten, overheid, blockchain/crypto boegbeelden en media. Ook hier zie je weer dat onderwijs alles naar zich toetrekt, omdat het de beste basis is om vanuit te starten.

Blockchain Minor volgen

Ben jij een student aan een Hogeschool? Dan ben jij één van de gelukkigen die deel kan nemen aan de Minor Blockchain. Naar mijn mening de enige minor die je zou moeten volgen. Je kunt je vanuit iedere Hogeschool aanmelden voor de minor. Ook internationale studenten kunnen zich aanmelden. In principe is het mogelijk om vanuit iedere opleiding de Minor Blockchain te volgen, soms is het wel nodig om te motiveren waarom je deze minor wilt volgen in combinatie met jouw opleiding. De volgende minor waar je je voor kunt inschrijven start in September 2019. Dit wordt een uitgebreidere minor dan de huidige minor.

Te zijner tijd kun je jezelf hier aanmelden voor de Minor Blockchain Inschrijven

Blockchain educatie voor niet-studenten

Tijdens het seminar zat ik heel hard te balen dat ik niet meer op het HBO zit. Dus voor mij helaas geen Blockchain Minor… maar niets bleek minder waar. Ook voor ons niet-studenten is er nog heel wat te halen. Zo kun je als niet-student gratis deelnemen aan de Blockchain Minor als je iets bijdraagt aan het ecosysteem rondom BCEC. De Minor wordt ook aangeboden als post-HBO en is daardoor ook tegen betaling te volgen. Studenten kunnen zich voor de minor van Februari niet meer aanmelden, niet-studenten nog wel. Daarnaast worden er vanuit de minor diverse events georganiseerd, zoals gastcollege’s en het seminar, waar je bij kunt aansluiten. Mis in ieder geval het volgende grote seminar in April 2019 niet. Er zal zeker een interessante gastspreker op het podium te vinden zijn. Dat wil je zeker niet missen, dus hou de maand April nog even vrij!

Ook is er iedere woensdag een bijeenkomst van BCEC. Je moet het zien als een overleg waarin besproken wordt waar BCEC mee bezig is en de voortgang van de projecten die lopen. Wil je een bijdrage leveren, maar weet je niet hoe? Kom langs en kijk waar jouw kwaliteiten het beste tot zijn recht komen.

Meer weten?

Ik ga zelf in Februari starten met de Minor Blockchain, waar ik super blij mee ben. Ik zal mijn leerproces van blockchain groentje naar blockchain theoreticus en practicus via Twitter, Instagram en mijn blog delen. Wil jij een indruk krijgen van wat de Minor Blockchain en de BCEC inhouden? Volg Life on the Block via Instagram en Twitter. Klik op de social media buttons hiernaast. Of zorg ervoor dat je ook deelneemt aan de Minor Blockchain, dan zie ik je binnenkort in Den Haag!

Wil jij meer informatie over alle mogelijkheden en je aanmelden? neem contact op met Jordi Jansen via j.m.jansen@hhs.nl

Kijk voor events op: ww.meetup.com/nl-NL/Blockchain-Education-Center-BCEC/

Website: www.bcec.nl