Waarom betalen met Bitcoin? Waarom niet?

Gedurende mijn ontdekkingstocht naar het dagelijks gebruik van cryptocurrency en blockchain is het mij opgevallen dat het betalen met Bitcoin maar op kleine schaal plaatsvindt. Ik begon mij van daaruit af te vragen waarom niet meer mensen met Bitcoin betalen? En waarom zou je eigenlijk met Bitcoin betalen? Vraag jij je dit ook af? Lees dan verder.

Vaak wordt gezegd dat betalen met Bitcoin niet zo snel gaat als met onze huidige betaalsystemen en betalen met Bitcoin in verhouding soms duur is. Daarnaast zijn de wereld van Bitcoin en blockchain nog in ontwikkeling, kunnen we niet beter wachten om met Bitcoin te betalen tot het verder ontwikkeld is? De reden waarom betalen met Bitcoin een goed idee is heeft weinig te maken met snelheid en kosten, maar met iets heel anders, iets veel waardevollers.

Op dit moment staat jouw geld bij een bank. Dit geld vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Het probleem is dat banken meer geld kunnen uitlenen dan er daadwerkelijk aan waarde op de bank staat. Er wordt dus eigenlijk geld uitgeleend wat er niet echt is. Als een bepaald percentage van de klanten al zijn geld van de bank haalt, kan het zijn dat dit niet mogelijk is of aan bepaalde restricties gebonden is. Het feit dat de bank daarmee kan zeggen ik geef jou niet al jouw geld terug, betekent dus dat de bank de eigenaar van jouw geld is en de bank mag beslissen wat zij wel of niet met jouw geld doen. Vindt jij dit ook niet zo’n prettig idee?

Dat is waar Bitcoin om de hoek komt kijken. De visie van Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, is dat overdracht van waarde direct van persoon naar persoon moet gaan zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Een derde partij is uiteindelijk altijd een mens en mensen zijn beïnvloedbaar, zeker als zij daar zelf beter van kunnen worden of als zij door anderen onder druk worden gezet. In de huidige samenleving draait alles om macht en geld, dus dan is de keuze om je niet aan de regels te houden soms snel gemaakt.

Uit ervaringen van eerdere digitale geld projecten was gebleken dat wanneer het beheer van zo’n digitaal systeem bij één partij ligt, een centraal beheer, dit te kwetsbaar is. Je kunt wel transacties naar elkaar maken zonder tussenkomst van een derde partij, maar er is altijd nog iemand die het systeem beheert en bijvoorbeeld het hele systeem stil kan leggen, waardoor zij alsnog invloed hebben op de transacties. De oplossing die hiervoor in de Bitcoin blockchain is ingebouwd, is dat deze decentraal is. Dit betekent dat meerdere partijen die verspreid zijn over de hele wereld het systeem beheren volgens een vast regelement. Geen één van deze partijen heeft de mogelijkheid om alleen het systeem uit te schakelen of te veranderen.

Voor de Bitcoin die jij hebt krijg je een private key (prive sleutel). In het regelement (protocol) van de blockchain staat dat degene die de juiste private key aanlevert toegang krijgt tot de Bitcoin op de blockchain die daarbij hoort. Dit betekent dat zo lang jij jouw private key voor jouzelf houdt, niemand anders toegang kan krijgen tot jouw Bitcoin. Als jij jouw Bitcoin wil verzenden dan wordt de transactie verwerkt door een miner en gecontroleerd door op dit moment rond de 10.000 controleurs, nodes genaamd, in plaats van die ene bank. Als de controle heeft plaatsgevonden wordt de transactie vastgelegd in een database waar alle 10.000 controleurs een volledige kopie van hebben, de blockchain.

Wanneer jij jouw spaarpot op de Bitcoin blockchain bewaart, is er niemand die plotseling kan zeggen dat dit niet meer van jou is. De blockchain zegt dat het van jou is en iedereen kan dit controleren. Iemand kan proberen een verandering aan de blockchain toe te voegen. Het probleem is dat de verandering moet worden aangebracht in alle 10.000 kopieën. De 10.000 controleurs willen de verandering niet maken, omdat ze al hebben aangegeven dat dit jouw spaarpot is. Daarom staat in de blockchain nog steeds dat jouw spaarpot van jou is. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? In een volgend blog ga ik hier dieper op in.

Je kunt ook met andere cryptocurrency betalen. Naar mijn mening is het nadeel hiervan op dit moment dat Bitcoin de meest decentrale cryptocurrency is. Alle andere cryptocurrency hebben mensen aan de leiding die nog steeds als een centrale partij kunnen beslissen. Andere cryptocurrency kunnen wel de voordelen hebben dat ze sneller werken of goedkoper zijn qua transactiekosten, maar ze zijn minder of niet decentraal. Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin bedacht en heeft zich na enkele jaren teruggetrokken en Bitcoin “stuurloos” achter gelaten, passend bij de decentrale gedachte. Een groep developers, genaamd Bitcoin Core, ontwikkelen de Bitcoin blockchain nu verder, alhoewel zij zeer conservatief zijn en zo veel mogelijk bij de visie van Satoshi Nakamoto blijven.

Betalen met Bitcoin gaat er dus niet om dat het systeem sneller werkt of goedkoper is dan het huidige systeem (waar ik niet mee wil zeggen dat Bitcoin transacties niets snel of goedkoop kunnen zijn). Het gaat erom dat jouw Bitcoin ook echt van jou is en niet van een derde partij die er uiteindelijk mee kan doen wat hij wil. In landen waar veel vertrouwen is in de bank, is er minder directe behoefte aan betalen met Bitcoin dan in landen waar de bank niet vertrouwd wordt. Als de visie achter Bitcoin iets is wat jij waardevol vindt, dan wil je Bitcoin waarschijnlijk ook als betaalmiddel gaan gebruiken. Wil dat ook zeggen dat je gelijk al jouw geld om moet zetten naar Bitcoin? Die keuze is aan iedereen voor zichzelf. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je begrijpt wat de visie achter Bitcoin is en dat je begrijpt dat je nu een keuze hebt. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik niet alleen in Bitcoin wil investeren, maar ik het ook wil gebruiken in het dagelijks leven. Niet omdat het op dit moment altijd het meest gemakkelijk is of goedkoop, maar omdat ik wil bijdragen aan de ontwikkeling en adoptie van de techniek, zodat ik in de toekomst volledig gebruik kan maken van Bitcoin. En daarbij vind ik het ook gewoon leuk om met Bitcoin te betalen. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer de kinderziekten naar boven komen en de techniek zich kan verbeteren. En daarbij wordt Bitcoin alleen maar iets waard als het gebruikt wordt waar het (mede) voor bedoeld is:

Own your own Money, be your own Bank

Bezit jouw eigen geld en wees je eigen bank. Lees in de volgende blog over de 7 belangrijkste redenen waarom Bitcoin weinig gebruikt wordt als betaalmiddel. En zijn die redenen terecht of zijn het misvattingen?

YOUR TEXT

Deze blog is mede voort gekomen uit inzichten die ik heb opgedaan tijdens de Minor Blockchain aan de Haagse Hogeschool en vanuit het project Bitcoinstad Den Haag waar ik samen met medestudenten onderzoek doe naar Bitcoin adoptie en het mogelijk maken van betalen met Bitcoin in Den Haag.